073 685 62 30 info@aragondental.se

Rotbehandling

När en tandnerv är skadad så att den inte kan återhämta sig kan en rotfyllning göras. Förutsättningen för att kunna behålla tanden är att du har tillräckligt med tandsubstans. Vid vissa fall, vid sprickor eller otillräckligt med tandvävnad måste tanden tas bort.
Orsaker till nervskador är till exempel djupa hål i tänderna, djupa fyllningar, tandsprickor, slipning av tandsubstans efter utlämnad krona, olycksfall, omfattande tandslitage och blottade tandhalsar
Ofta har tandens nerv förstörts till följd av en inflammation, och ibland är det nödvändigt att utföra rotbehandling medan inflammationen varar.
Vid infektioner ska tanden behandlas så snart som möjligt eftersom den förbättrar chansen för ett bra behandlingsresultat. Rotfyllning vid infektionen sker oftast några veckor efter första rensningen. Du kan uppleva smärta och lätt inflammation efter en rotbehandling. Vid försämring av allmäntillståndet ska antibiotika sättas in.

En rotfyllning är en komplicerad behandling, där andelen framgångsrika behandlingar beror på dina rotkanalers tillstånd. I vissa fall försvinner inte infektionen efter rotfyllningen vilket gör det nödvändigt att utföra mer än en behandling. Beroende på din rotkanals anatomi och tillstånd kan jag remittera dig till en specialist.
Vanligtvis kommer du att uppleva smärta dagarna efter en rotfyllning. Dessa kan lindras genom smärtstillande, icke-receptbelagda läkemedel. Ibland förekommer ömhet några månader efter rotbehandlingen, detta beror på pågående läkningen i käkbenet.
En rotbehandlad tand är mer benägen att spricka än friska och vitala tänder. En krona kan göra att tanden klarar bättre den belastning de kommer att utsättas för.
Det är viktigt med löpande kontroller. Särskilt i början, så att tandläkaren ser att allt går enligt planerna.

En generell klinisk dokumenterad regel för lyckade rotbehandlingar är 70 % och man anser att 30 % av behandlingarna ”misslyckas” på grund av dåliga rotförhållande.
Ingen garanti ges vid rotbehandlingar.

Kosmetik

Tandblekning

Lagning

Rotbehandling

Krona

Implantat

Akuttandvård